Ara

Dil Eğitimi

Yeni Yıl Kararlarımızı Uygulamamıza Engel Olan 7 Şey ve Çözümleri

New Life
6 Nisan 2022
119 görüntülenme

2020 geldi çattı ve hepimiz bu yıl gerçekleştirmek üzere birtakım sözler verdik. Zayıflamak, düzenli olmak, kitap okumak ve daha birçok hayatımızı değiştirecek ve güzelleştirecek karar. Felaket tellallığı yapmak istemeyiz, ancak ne yazık ki her sene olduğu gibi bu sene de bunların büyük bir çoğunluğunu gerçekleştiremeyeceğiz. Bunun hem sebeplerine hem de bu konuda ne yapabileceğimize bakalım.

Scranton Üniversitesi’ndeki psikologların yaptığı bir araştırmaya göre, yeni yılda kendine hedef koyan insanların %46’sı gelecek senenin haziran ayına kadar bunları gerçekleştirebiliyor ve sadece %8’i ise bu hedefleri yıl sonuna kadar tamamlayabiliyor. Bir YouGov anketine göre cevap verenlerin %32’si ocak ayı sonuna kadar yeni yıl kararlarını uygulamayı bırakmış ve sadece %10’u planlarını zamanında gerçekleştirebilmiş. Bunlara benzer pek çok istatistik mevcut ve hepsi de birer hayal kırıklığı: çoğumuz kararlarımızı uygulayamıyoruz. Peki neden?

1. Sebep: Gerçekçi Olmayan Hedefler

Değişmek isteyen birçok insan, bunu kısa zamanda ve yüksek bir çıta koyarak yapmaya çalışıyor. Yürüme alışkanlığınız olmadan bir maraton koşmanızın imkânı yok ya da 15-20 kiloyu çok kısa zamanda veremezsiniz. Bazı hedefleriniz kendi içinde tutarlı olabilir ancak başlayacağınız konumun da gerçekçi olması gerekiyor. Günde 10 kilometre koşan biri için maraton koşusu gerçekçi bir hedef ama yürümeye bile alışkın olmayan bir insansanız bu pek mümkün görünmüyor.

Kendinize bir hedef koyarken bu hedefin size uygun olmasına özen gösterin. Koyduğumuz hedeflerle dünyayı kurtarmamıza ya da çığır açmamıza gerek yok. Hayatımıza dokunsun, minik bir değişiklik bile olsa iyiye doğru bir adım olsun yeter. Böyle düşünürsek stresimiz de azalır. Eğer 60 kiloysanız 15 kilo vermek sizin için oldukça zor ve sağlığınız için de tehlikeli. Sağlık problemleriniz varsa koşmak pek doğru bir tercih olmayabilir. Eğer hedefiniz mutlu olmak ise bu her zaman sizin verebileceğiniz bir karar değil. Bu arada yeni yıl hedefiniz mutlu olmaksa burada başka bir problem daha var ve bunun için ikinci sebebe geçiyoruz.

2. Sebep: Netleştirilmeyen Hedefler

Zengin olmak, aşkı bulmak, İngilizce öğrenmek, mutlu olmak, kilo vermek, sağlıklı bir hayat sürmek, muhtaçlara yardım etmek, kendini geliştirmek… Gerçekleştirmek istediğimiz hedefler listesi. Siz daha fazlasını da ekleyebilirsiniz ancak buradaki ortak nokta bu hedeflerin oldukça soyut olması. Oysaki hayatımız her gün ve her saat yaptığımız somut şeylerle dolu.

Muhtaçlara yardım etmek gibi bir hedef, mesela, oldukça soyut ve ölçümlenebilir değil. Bu nedenle başarılı olmanız da olası görünmüyor. Bu hedefe eriştiğinizi nasıl anlayacaksınız, bunun bir kriteri var mı? Böyle bir hedef koymak yerine “Bu sene içinde bir derneğe her ay 100 TL bağış yapacağım.” çok daha gerçekçi ve ulaşılabilir bir hedef. Bunu, İngilizce öğrenme hedefi için de düşünebiliriz. Yeni yıl tatilinden sonra bir kursa yazılıp, kursa yazılıp çalışarak bu sene içinde iki seviye atlayacağım gibi bir hedef koyarsanız bunu ölçebilirsiniz. Plan yapmazsanız da hedeflerinizi gerçekleştiremezsiniz.

3. Sebep: Plansızlık

Kendimize büyük bir hedef koyduğumuzda aslında stres oluyoruz ve hedefimiz gözümüzde büyüyor. Bunun için hedefimizi küçük parçalara bölmemiz gerekiyor. Eğer hedefinizi net planlarsanız artık size soyut görünmekten çıkar, yapılabilir bir hal alır. Bir merdiven gibi düşünebilirsiniz: merdivenin tepesine bakmayı bırakın, basamaklara odaklanın. Plan yaparken maddeleriniz oldukça detaylı, anlaşılır ve yapılabilir olmasına özen gösterin ve ilk maddeye hemen başlayın. Ne kadar geciktirirseniz o kadar gözünüzde büyüyecek ve başlamak istemeyeceksiniz. Sıcağı sıcağına başlayın ve şevkinizi kırmayın.

2020’de İngilizceyi halletmek mi istiyorsunuz? Daha fazla vakit kaybetmeden hemen bir dil okulu yetkilisiyle konuşun. O, sizin hangi seviyede olduğunuzu anlamanıza yardımcı olacak ve gerekli kurslar hakkında bilgi verecektir. Koşu ayakkabıları ve kıyafetlerinizi hazırlayın ve yarın ilk koşunuza çıkın. 10 dakika bile sürse hedefinize yaklaştırır. Eğer amacınız zayıflamaksa bir yemek listesi hazırlayın ve yarın ilk öğünle başlayın.

Planlar, hedefe ne kadar adımınızın kaldığını anlamanızı kolaylaştıracaktır. Başardığınız her adımda kendinizi ödüllendirmeniz çok kıymetli. Kendinizi motive edin ve başaracağınıza inanın. Zaman zaman tökezleyip düşebilirsiniz, bunu herkes yaşar, ama kalkın ve devam edin. Bir hata yapmış olmanız hedefinizi kaybettiğiniz anlamına gelmez. Her şey mükemmel olmak zorunda değil, sadece siz planınızı bırakmayın.

4. Sebep: Alışkanlık Olmaması

Bütün büyük işler, küçük ama düzenli işlerin birleşimidir. Unutmayın, bir süper kahraman değilsiniz, bu yüzden hayatınızı bir günde komple değiştiremezsiniz. Eğer yıllarca her gün televizyon karşısında oturmaya alışıksanız o zaman haftada üç defa spor salonuna gitmek sizin için kolay olmayacaktır. Eğer kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmak istiyorsanız alışkanlıklarınızı iyileriyle değiştirmek size yardımcı olabilir.

Yapılan araştırmalara göre yeni bir alışkanlık edinmenin süresi 21-66 gün. Dışarıda sigara içmeye mi alışkınsınız? O zaman dışarı çıkıp sigara olmadan bir tur atın. Bu size aynı hissi verecektir. Bir filmi dublajla izlemek yerine İngilizce alt yazıyla izlerseniz bu da bir adımdır. Belki başta zor olacak, size aynı keyfi vermeyecek ama gittikçe alışacaksınız ve sonunda eskiden yaptığınız şeyler size daha saçma gelmeye başlayacak.

5.Sebep: Hazırlıksızlık

Bazen kararlarımızı gerçekleştiremememizin sebebi nasıl yapacağımızı bilmediğimiz içindir. Kilo vermeye mi karar verdik? O zaman bize uygun diyeti bulmamız gerekiyor. Bir diyetisyene gidebilir ya da internet üzerinden araştırma yapabiliriz. Ayrıca spor yapmamız da yardımcı olacaktır.

Eğer hedefiniz İngilizce ise tüm seçenekleri inceleyin. Grup dersleri, İngiliz biriyle Skype konuşmaları, yoğunlaştırılmış kurslar – bir sürü seçenek mevcut. Eğer pasaportunuz yoksa en kısa zamanda edinin. Kısacası, değişim için hazır olun. Bu arada bir sorunu incelemek bilinmezliğe olan stresi azaltır.

6. Sebep: Seçtiğiniz Hedef Size Göre Değil

Eğer yukarıda saydığımız beş tavsiyeye uyduğunuz halde hedefinize ulaşamadıysanız sorun çok farklı olabilir. Çoğu zaman bir şey yapmak içimizden gelmiyorsa onu gerçekten istemiyor olabiliriz. Hedefiniz hakkında düşünün: gerçekten sizin hedefiniz mi? Bazen bazı şeyleri çevremiz istediği için yapmak istiyoruz. Onlara benzemek ya da onlar tarafından kabul görmek için. Kimsenin istediği gibi biri olmak zorunda değiliz. Herkesin yolu farklıdır ve günün sonunda önemli olan aynaya baktığımızda olmak istediğimiz kişi olmaktır.

Bazen bir şeylerin ayırdına varmak zor olabilir. Kendimizin olmayan bazı istekler bizim gibi gelir. Öyle içimize işlemiştir ki; bizim bir parçamız gibi olmuştur. Böyle zamanlarda kendimize neden sorusunu sormak çok önemli. Sorunun cevabında bizden başka birinin ismi geçmiyorsa eğer, sorun yok.

Neden ve kimin için zayıflamak istediğinizi düşünün mesela. Sosyal baskılar mı sizi zayıflamak zorunda hissettiriyor yoksa gerçekten kilonuzdan rahatsız mısınız? Belki de kilonuzdan memnunsunuz ve insanların vermenizi istediği o birkaç kilo sizin için bir problem değil ve sizi daha sağlıklı da yapmayacak. Bu her hedefiniz için geçerli. “Başkası olma, kendin ol, böyle çok daha güzelsin.”

7. Sebep: Mucize Beklemek

Sene başında bir hedef koydunuz ve aradan birkaç ay geçti ama üzerine uğramadınız. Bekliyorsunuz ki bir mucize olsun, öyle bir istekle dolun ki geri kalan zamanda o hedefe en kısa sürede ulaşın. Emeksiz, öylece. Doğrusunu söyleyelim, olmayacak. Bir yerinden tutmanız gerekiyor. Ufak ufak başlamanız. Çünkü bugün de sizin bir yarınınızdı ama umduğunuz gibi olmadı. Eğer düşüncenizi değiştirmezseniz yarının da bir farkı olmayacak.

#yeni yıl #karar #eğitim

Benzer Yazılar

Tek başına mücadele etmek zorunda değilsin, bizden dilediğin zaman yardım alabilirsin.

New Life Yurtdışı Eğitim ile iletişime geç

Yurtdışında eğitim görmek için bize ulaşmalısınız